Η ΖΥΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ

Η ζυγαριά έχει πάντα δίκιο...

Το καλοκαίρι έφτασε, και μαζί του ήρθαν και οι πρώτες αποδράσεις στην παραλία. Ωστόσο, για πολλές ή πολλούς από εμάς αυτή η τόσο όμορφη εποχή του χρόνου δεν είναι ανέφελη όσο δείχνει, μιας και μας «φορτώνει» με παραπανίσια κιλά.

Κάτι τα μπάνια που ανοίγουν την όρεξη, κάτι οι καθημερινές έξοδοι για φαγητό ή ποτό ...και το κακό έγινε. Μάλιστα, το χειρότερο είναι ότι αρκούν μόλις δύο με τρεις εβδομάδες για να πάνε στράφι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς. 

Δυστυχώς για εμάς, η ζυγαριά είναι ο πιο αδέκαστος κριτής και λέει πάντα την αλήθεια. Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να αποτελέσει έναν καλό σύμμαχο, στην προσπάθεια να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας. 

 

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Obesity» (παχυσαρκία), οι άνθρωποι που ζυγίζονται σε καθημερινή βάση, αποφεύγουν να παίρνουν κιλά στις διακοπές τους. 

Η έρευνα αφορούσε τις διακοπές τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς σε πολλές χώρες του εξωτερικού οι άνθρωποι πηγαίνουν διακοπές δύο φορές το χρόνο. Ωστόσο, τα ευρήματα της είναι «παντός καιρού», δηλαδή ισχύουν και για τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως αυτοί που κατά τη διάρκεια των διακοπών ζυγίζονταν καθημερινά, διατήρησαν σταθερά τα κιλά τους. Αντιθέτως, αυτοί που δεν το έκαναν, πήραν κατά μέσο όρο περίπου 2,7 κιλά. Ακόμα πιο ενθαρρυντικά ήταν τα ευρήματα για αυτούς που είχαν παραπανίσια κιλά. Συγκεκριμένα, αυτοί που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, όταν τους ζητήθηκε να ζυγίζονται κάθε μέρα, έχασαν κιλά. Εκείνοι που είχαν φυσιολογικό βάρος, κατάφεραν να το διατηρήσουν. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 111 ενήλικες 18 έως 65 ετών, στους οποίους ζητήθηκε να διατηρήσουν σταθερό το βάρος τους στην περίοδο των διακοπών 2017 - 2018. Οι ερευνητές παρατήρησαν τους συμμετέχοντες για 14 εβδομάδες. Το μικρό σχετικά δείγμα είναι κάτι που ενδεχομένως περιορίζει την αξιοπιστία αυτής της μελέτης. 

Πάντως, σίγουρα η έρευνα αυτή αποτυπώνει με σαφήνεια μία συγκεκριμένη τάση. Αρκεί να σημειώσουμε πως μόνο στις ΗΠΑ ξοδεύονται κάθε χρόνο περίπου 70 δισ. δολάρια για την απώλεια βάρους, εκ των οποίων μεγάλο μέρος τους πάει σε αμφιλεγόμενες δίαιτες, με αβέβαια ή και με επικίνδυνα αποτελέσματα. 

 

 

Η Τζέιμι Κούπερ, ερευνήτρια για θέματα διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, σημείωσε ότι «ενδεχομένως τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα δεν είχαν πλήρη συνείδηση του βάρους τους πριν την έρευνα, οπότε άρχισαν να κάνουν πιο υγιείς επιλογές, αφότου άρχισαν να ζυγίζονται, χάνοντας έτσι βάρος». 

Η Σάρα Μπλέιχ, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη, δήλωσε πως «μολονότι η μελέτη έχει ορισμένα προβλήματα, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να μην επηρεάστηκαν από το ότι ζυγίζονταν, αλλά από την οδηγία να διατηρήσουν το βάρος τους, το σίγουρο είναι ότι το ζύγισμα είναι ένας τρόπος να έχουν οι άνθρωποι συνείδηση του βάρους τους στη διάρκεια των διακοπών». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ενδοκρινολόγος δρ Νανέτ Στέινλ, ειδική για θέματα διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, ανέφερε πως όταν οι άνθρωποι θέτουν στόχους, έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να διαχειριστούν το βάρος τους.

Πηγή: Reuters

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!