Έκαναν τα καρκινικά κύτταρα να «λιμοκτονήσουν»!

Το ευ ζην έχει την επιστήμη του

Ο επιστημονικός κλάδος της Θετικής Υγείας ξεχωρίζει από την παραδοσιακή Ιατρική γιατί εστιάζει στους παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Ξεφεύγοντας λοιπόν από τα όρια της περίθαλψης – η οποία κρίνεται απολύτως αναγκαία και δεν υποτιμάται ή παρακάμπτεται – ή από την κατάσταση ‘μη ασθένειας’ που μπορεί να βιώνει ένας άνθρωπος, η θετική αυτή προσέγγιση της Υγείας θέτει ως στόχο την επίτευξη και διατήρηση της καλής υγείας.

Πρόκειται, ειδικότερα, για έναν κλάδο που μελετάει επιστημονικά τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή και υγιή ζωή. Πέρα από τους παράγοντες που συνδέονται με ασθένειες λοιπόν, η Θετική Υγεία έρχεται να αναδείξει τους παράγοντες εκείνους της ζωής μας που ‘παράγουν’ ισχυρότερη υγεία.

Λειτουργεί για να ανακαλύπτει ποιοι συγκεκριμένα είναι η παράγοντες που βοηθούν στην μακροζωία, στην υγιεινή ζωή, ποιοι μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών και πώς όλα αυτά συμβάλλουν στη μείωση κόστους υγειονομικής περίθαλψης.

Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται οι υποκειμενικοίψυχολογικοί, οι λειτουργικοί που αφορούν κοινωνικές καταστάσεις (πχ σταθερός γάμος, σταθερή εργασία), καθώς και οι βιολογικοί παράγοντες, όπως είναι πολύ χαρακτηριστικά η σταθερή, χαμηλή αρτηριακή πίεση. Ο επιστήμονας εξετάζει άμεσα και μελετάει, ανά περίπτωση, όλους αυτούς τους παράγοντες ξεχωριστά, αλλά και στην αλληλεπίδρασή τους.

Στο επόμενο βήμα σχεδιάζονται παρεμβάσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη και διατήρηση αυτών των παραγόντων, ώστε να βοηθούνται οι άνθρωποι να έχουν μία πιο υγιεινή και μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή. Η Θετική Υγεία αλλάζει με τον τρόπο αυτό το πώς σκεφτόμαστε για την υγεία, αλλά και για την περίθαλψη.

 

 

Τι ελπίζουν να προσδώσουν οι μελλοντικές έρευνες;

Οι επιστήμονες της Θετικής Υγείας ήδη εργάζονται για να ανακαλύψουν αν υπάρχουν θετικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν, ώστε να εξασφαλίζουν με την ερευνητική δουλειά υγιείς και μακροχρόνιες ζωές. Στους πιθανούς παράγοντες που θα αξιολογηθούν μέσω ερευνών είναι τα επίπεδα βιταμίνης D, ο δείκτης μάζας σώματος, η αισιοδοξία, η αναλογία ‘καλών’ προς ‘κακών’ επιπέδων χοληστερόλης, ο σταθερός γάμος, τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, η σταθερή και σημαντική εργασία.

 

Στον προσανατολισμό των επιστημόνων μπαίνουν επίσης και οι ακόλουθες σχέσεις ή συνδυασμοί:

- Επίπεδο ικανοποίησης της ζωής & καρδιακές παθήσεις

- Καλές κοινωνικές σχέσεις και καρδιακές παθήσεις

- Ψυχολογική αντοχή και ανοσία

- Ψυχολογική αντοχή και λειτουργία της καρδιάς

- Άσκηση και καρδιακές παθήσεις

- Φυσική δραστηριότητα και διάρκεια ζωής

- Φυσική δραστηριότητα και παχυσαρκία

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!