«Ahimsa»: Εφαρμόστε στη ζωή σας την αρχή της μη βίας

«Ahimsa»: Εφαρμόστε στη ζωή σας την αρχή της μη βίας

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ακούμε για μη βία, αυτόματα φέρνουμε στο νου μας τον Μαχάτμα Γκάντι (Mahatma Ghandi). Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, θεωρείται μια εξέχουσα προσωπικότητα του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ινδίας, ο οποίος διακήρυξε την παθητική αντίσταση στους Βρετανούς αποικιοκράτες.

«Η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο», είναι ένα από τα αποφθέγματα που αποδίδονται στον Γκάντι, που απέκτησε την προσωνυμία Μαχάτμα -στα σανσκριτικά σημαίνει «μεγαλόψυχος»- λόγω αυτής του της στάσης.

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε προς τιμήν του τις 2 Οκτωβρίου, ημέρα που γεννήθηκε, ως Διεθνή Ημέρα Μη Βίας.

Τι σημαίνει Ahimsa

Αυτό που πιθανόν δεν γνωρίζουν αρκετοί, είναι ότι αυτό που έκανε ο Μαχάτμα Γκάντι ήταν να εφαρμόσει μια από τις βασικές αρχές της γιόγκα, την αποκαλούμενη «Ahimsa», δηλαδή τη μη βία (non violence).

Το πρώτο από τα οκτώ μονοπάτια (Ashtanga Yoga) της γιόγκα είναι οι ηθικές αρχές (Yamas Yoga), οι οποίες αποτελούνται από πέντε κανόνες για τις σχέσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους και το σύμπαν. Μία από αυτές τις ηθικές αρχές είναι η μη βία, που στα σανσκριτικά ονομάζεται Ahimsa.

Εάν προσπαθούσαμε να αποδώσουμε κυριολεκτικά τη λέξη Ahimsa, θα λέγαμε ότι σημαίνει «απουσία τραυματισμού».

Η πρόκληση τραυματισμού δεν αναφέρεται μόνο με την έννοια της σωματικής βλάβης σε άλλους ανθρώπους. Πολλές φορές συνηθίζουμε να λέμε ότι τα λόγια πληγώνουν.

Και όντως έτσι είναι. Υπάρχουν λόγια, συμπεριφορές και σκέψεις που μπορούν να τραυματίσουν, να μετατραπούν στο χειρότερο όπλο.

Είναι ώρα για πράξεις

Όπως κάθε τι που οδηγεί σε αυτοβελτίωση, η αρχή της μη βίας χρειάζεται να «δουλευτεί», θέλει χρόνο και προσπάθεια.

Στη θεωρία η αρχή της Ahimsa μπορεί να φαντάζει ως κάτι απλό. Όμως, από τη θεωρία μέχρι την πράξη υπάρχει απόσταση.

Ίσως μια καλή αρχή είναι η συνειδητοποίηση πως όταν προκαλούμε πόνο στους άλλους, υποφέρουμε οι ίδιοι και διαιωνίζουμε έναν φαύλο κύκλο. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο πιο ελεύθερα θα νιώσετε, όταν ξέρετε ότι δεν έχετε βλάψει κάποιον. Όταν μπορείτε στην κυριολεξία να κοιμάστε ήσυχοι.

Άλλωστε, όπως λέει ένα ακόμη ρητό που αποδίδεται στον Γκάντι, «η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δε συγχωρούν»!

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!